4 yıl önce
4 yıl önce

Corona Virüs Ofis Önlemleri

İDARİ İŞLER – OFİS ÖNLEMLERİ
1. Genel Bilgiler
Bu bilgi notunda paylaşılan bilgiler 08.03.2020 tarihinde, IFRC, DSÖ ve T.C. Sağlık Bakanlığı
tarafından paylaşılan bilgiler doğrultusunda hazırlanmıştır. Yeni Koronavirüs ile ilgili ülkemizde alınan
önlemler ve sağlık politikaları günden güne değişiklik gösterebildiğinden www.saglik.gov.tr ’nin takip
edilmesi önemlidir.
1.1. Bulaşma
Yeni Koronavirüs’ün kaynağı ve nasıl yayıldığı ile ilgili hala kesin bir bilgi yoktur. Hasta kişilerin
öksürme veya hapşırmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireylerin ağız, burun ve
gözlerine temasıyla, damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya göze
götürülmesiyle bulaşabilmektedir. Virüs kapıldıktan sonra kuluçka süresi (belirtileri göstermeden önce
geçen süre) 2-14 gün arasıdır. En belirgin semptomları gribe benzer semptonlar olan, ateş, öksürük,
nefes darlığıdır. Bazı kişilerde diyare ve sersemlik, denge kaybı gözlemlenebilir. Yenikoronavirüs
teşhisi için özel testler mevcuttur, ülkemizde bu testleri T.C. Sağlık Bakanlığı Laboratuvarlarında
gerçekleştirmektedir.
1.2. Tedavi
Yeni Koronavirüse özel bir tedavi yoktur, tedavi ateşi ve solunum zorluğu gibi semptomların
ortadan kaldırılmasını destekleyici ilaçlarla gerçekleştirilir.
1.3. Aşı
Yeni Koronavirüs’ün aşısı mevcut değildir. Aşı geliştirme çalışmaları devam etmektedir.
1.4. Korunma
Sağlıklı olmak için en önemli unsur el hijyeninin korunması ve sağlıklı beslenmektir. Koruyucu
önlemler virüs ile olası temastan kaçınma, genel hijyen kurallarına uyma ve yeme içme güvenliğine
dikkat etmeyi içerir.
Koronavirüsten korunmanın yolları;
1. Ellerinizi sıklıkla yıkayın, su ve sabuna erişim olmayan yerlerde alkol içeren el dezenfektanı
kullanın.
2. Kirli eller ile yüzünüze dokunmayın. Öksürürken ve hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kağıt
mendil ile mendil yoksa dirsek içi ile kapatın.
3. Çiftliklere ve canlı hayvan pazarlarına gitmekten kaçının.
4. Yabani ve evcil hayvanlar (canlı veya ölü) ile temastan kaçının. Temas halinde ellerinizi su ve
sabunla yıkayın.
5. Gıda güvenliği önerilerine dikkat edin (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilecek
sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi).
6. Hastalık belirtisi gösteren ve hastalık geçiren kişilerden uzak durun ve direkt temastan kaçının.
COVID-19 – İdari İşler
Halk Sağlığı ve Psikososyal Hizmetler Direktörlüğü – acilsaglik@kizilay.org.tr
7. Hastalık şüphesi olan kişilerle direkt temastan ve kişisel malzemelerinizi paylaşmaktan kaçının,
aynı kaptan yiyecek ve içecek tüketmeyin.
8. Bulunduğunuz ortamı düzenli olarak havalandırın, masa ve ofis eşyalarınızın temizliğine özen
gösterin.
2. İŞYERİMİZİ HAZIR HALE GETİRME
COVID-19 olan biri öksürdüğünde veya nefes verdiğinde etrafına enfekte sıvı damlacıkları
bulaştırır. Bunların çoğu masa, telefon gibi yüzeylere ve nesnelere düşer. Diğer insanlar bu cisimlerle
temas ederek enfekte damlacıkları ağız, burun ve gözlerine bulaştırırlar. Yeni Koronavirüse karşı
korunmada el temizliği çok önemlidir. Eller sıklıkla yıkanmalı ve eller temas edilen yüzeyler düzenli
olarak temizlenmelidir. İş yerlerinde ortak kullanım alanları çoğunluklu olduğundan ortak alanlarda bazı
önlemler almak tüm çalışanların korunmasını sağlayacaktır;
2.1. İŞYERİ ÖNLEMLERİ
 Binalar ve ortak alan yüzeyleri düzenli olarak temizlenmeli ve havalandırılmadır. Kuruma bağlı
iş yerlerinin temiz ve hijyenik olduğundan, yüzeylerin her gün düzenli olarak temizlenmelidir.
 Personel sık sık masa ve kişisel nesnelerini (masa, telefon, klavye vb) temizlemelidir. Bu yüzeyler
el dezenfektanı ile değil, normal yüzey temizleyiciler ile yapılmalıdır. Çalışanların eşyalarını
kendileri temizlemeleri için gerekli temizlik malzemeleri erişilebilir tutulmalıdır.
 Binalarda tuvaletler ve kapı kolları, trabzanlar gibi sıkça dokunulan yüzeyler her gün
temizlenmelidir.
 Çöpler her gün çıkartılmalıdır.
 Binalara yerleştirilmiş el dezenfektanları her gün kontrol edilmeli ve boşalan şişeler dolusu ile
değiştirilmelidir.
 Toplantılar mümkünse elektronik ortamda yürütülmelidir. Mümkün değilse açık veya iyi
havalandırılan toplantı salonları tercih edilmelidir. Toplantılar olabildiğince kısa tutulmalı, uzun
toplantılarda aralıklar ile salon havalandırılmalıdır.
 Katılımcı sayısının yüksek olduğu toplantıların ertelenmesi veya iptal edilmesi
değerlendirilmelidir.
2.1. ORTAK KULLANIMLI ARAÇ ÖNLEMLERİ
 Personelin kullandığı servislerin personel binmeden önce havalandırıldığından ve her gün
temizliğinin yapıldığından emin olunmalıdır.
 Servis şoförlerinin öksürme, ateş gibi belirtiler göstermesi durumunda hemen şirket ile temasa
geçilerek şoför değişikliğine gidilmeli ve değişiklik süresince şoförün cerrahi maske takması
sağlanmalıdır.
 Kurum şoförlerinin sağlık durumları her gün kontrol edilmeli ve öksürük, ateş ve nefes darlığı
semptomları göründüğünde hemen sağlık ocağına gitmesi sağlanmalıdır. Şoförün kullandığı araç
temizlenmeli ve iyice havalandırılmalıdır.
 Makam araçları her gün havalandırılmalı ve temizlenmelidir.
 Her kurum aracının içerisinde el dezenfektanı bulundurulmalı ve bittiğinde dolusu ile
değiştirilmelidir.

Her Hakkı Zimmetlidir. Conti Web © 2020 - 2022